Κατασκευή Ιστοσελίδων Φιλικές για ΑΜΕΑ
Η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι σημαντική. Εκατομμύρια ανθρώπων με ανικανότητες έχουν επιπτώσεις στη χρήση του Διαδικτύου. Αυτήν την περίοδο, οι περισσότερες ιστοσελίδες και λογισμικά παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες στη δυνατότητα πρόσβασης και η χρήση τους γίνεται πιο δύσκολη ή αδύνατη για πολλούς ανάπηρους ανθρώπους. Δεδομένου ότι οι ιστοσελίδες και τα λογισμικά θα διατίθενται πιο εύκολα, οι ανάπηροι άνθρωποι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και να συμμετέχουν στο Διαδίκτυο αποτελεσματικότερα.
Η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο ωφελεί επίσης και άλλους, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων ανθρώπων που λόγω της γήρανσης οι δυνατότητές τους είναι διαφορετικές.
Μπορείτε να δημιουργείστε ιστοσελίδες με πλήρη συμβατότητα με τις προϋποθέσεις των προτύπων WCAG 2.0 για διευκόλυνση πρόσβασης από άτομα με ειδικές ανάγκες και να δημιουργήσετε ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ.
Η κατασκευή ιστοσελίδων με το πρότυπο WCAG 2.0, αφορά τη δημιουργία ή την προσαρμογή μιας ιστοσελίδας ώστε το περιεχόμενο της να είναι προσβάσιμο από ΑμεΑ, με τη χρήση μηχανισμών όπως αύξηση ή μείωση του μεγέθους της ιστοσελίδας ή του κειμένου, εναλλαγή χρωμάτων και άλλα.
Το να γίνει μία ιστοσελίδα προσιτή μπορεί να είναι ένα θέμα απλό ή σύνθετο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: το κείμενο, το μέγεθος και τη πολυπλοκότητα της σελίδας, των εργαλείων και του περιβάλλοντος ανάπτυξης.
Το World Wide Web Consortium (W3C), δηλαδή η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού, είναι ο αρμόδιος φορέας ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο να δημιουργήσει κοινά πρότυπα τεχνολογιών για τον Παγκόσμιο Ιστό. Τα πρότυπα αυτά δεν αφορούν μόνο το γενικό πληθυσμό, αλλά φυσικά συμπεριλαμβάνουν και τα άτομα με αναπηρίες. Το WCAG 2.0 είναι το πρότυπο το οποίο έχει συσταθεί και αφορά τη δημιουργία ιστοσελίδων για άτομα με αναπηρίες και όχι μόνο. Σύμφωνα με το WCAG 2.0 οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων οφείλουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που προκαθορίζει το πρότυπο αυτό, καθώς η ηλεκτρονική προσβασιμότητα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών σε όλο το κόσμο.
Οι Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού, Έκδοση 2.0 (WCAG 2.0) καθορίζουν τον τρόπο για να καταστεί το περιεχόμενο του Ιστού προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Η προσβασιμότητα αφορά ένα μεγάλο εύρος αναπηριών, συμπεριλαμβανομένων οπτικών, ακουστικών, κινητικών, γνωστικών, μαθησιακών και νευρολογικών αναπηριών, καθώς και αναπηριών ομιλίας και γλώσσας. Το πρότυπο WCAG 2.0 χαρακτηρίζεται από επίπεδα (Level A, Level AA, Level AAA).
Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα της πρωτοφανούς πρόσβασης σε πολλές πληροφορίες και την δυνατότητα της αλληλεπίδρασης για πολλούς ανάπηρους ανθρώπους. Δηλαδή τα εμπόδια δυνατότητας πρόσβασης στο έντυπο υλικό, στον ήχο, και στα οπτικά μέσα μπορούν να υπερνικηθούν ευκολότερα μέσω της τεχνολογίας του Διαδικτύου.